Nejc Lavrenčič koncertno deluje v Sloveniji, Franciji, Belgiji, Španiji, Hrvaški, Italiji, Švici, Avstriji, koncertne turneje pa so ga popeljale tudi na gostovanja v ZDA, Kanadi in Aziji. Glasbeno šolanje je pričel na SGBŠ Maribor v razredu Tatjane Dvorak, nadaljeval pa Kraljevem konservatoriju v Bruslju v razredu A. Madžara in J. Michielsa. Vrsto let je bil tudi varovanec pianistke in pedagoginje Marine Horak.

Poleg klavirja je magistriral še iz komorne igre, sočasno pa opravljal specializacijo na področju interpretacije samospeva pod okriljem Uda Reinemanna in njegovih gostujočih umetnikov.

Nejc sodeluje s priznanimi tujimi in domačimi umetniki kot so pevci Sabina Cvilak, Nuška Drašček, Marcos Fink, Barbara Jernejčič Fürst, Soumaya Hallak, David Jagodic, Katja Konvalinka, Juliette de Massy, Theresa Plut, Cristina Segura, Arianna Rinaldi, Artur Rożek, Mojca Vedernjak, Darko Vidic, Irena Yebuah Tiran, Nataša Zupan, ter instrumentalisti Oleguer Aymamí Busqué, Isabel Dunlop, Magdalena Sas, Andrej Zupan, Luka Železnik in drugi.

Je prejemnik več nagrad na mednarodnih tekmovanjih, priznanj za ustvarjalnost in štipendij. Redno snema za Radio Slovenija.

Nejc Lavrenčič koncertno in pedagoško deluje na področju klavirske in komorne igre ter interpretacije samospeva. Je umetniški vodja Kulturno umetniškega zavoda PerArtem in koncertnega cikla Samospevanje, ki se odvija v Slovenski filharmoniji in SNG Maribor. V letu 2019 je bil štipendist Ministrstva za kulturo, ki je njegovo delovanje prepoznalo s:

»Pianist Nejc Lavrenčič velja za enega najvidnejših slovenskih interpretov v glasbeni zvrsti samospeva in komorne glasbe. […] Tako po obsegu kot kakovosti izkazuje pomemben prispevek k slovenski kulturi […] Kot pianist in specialist bogati slovenski kulturni prostor z vrhunskim glasbenim poustvarjanjem v žanru samospeva in s tem daje pomemben prispevek k razvoju poklica instrumentalista.«